SIRASVERDEN.NO

View Original

Er det mye å planlegge nå som du skal på en lang sykkeltur?

Planlegging er en gjenganger blant spørsmåla folk stiller meg i forkant av sykkelturen Norge rundt til sommeren.

Tross at turen er tre måneder lang, er det egentlig ikke all verdens mye planlegging jeg har gjort. Jeg prøver å følge KISS-prinsippet: Keep It Simple Stupid. I praksis betyr det å gjenbruke utstyr og ikke gjøre ting mer komplisert enn det er.

Noen deler av planlegginga er morsom, sånn som å finne ut hvor jeg skal dra. Andre deler er litt mer traurig. 

Her er hva jeg har gjort av planlegging og vurderinger fordelt på seks temaer. Noen har jeg brukt mye tid på, andre nesten ingen ting.

1) Finne tid og anledning

Den klart viktigste delen av planlegginga har vært å finne tid og anledning til i det hele tatt å dra. Med familie og fulltidsjobb kan det være vanskelig å komme seg av gårde på en såpass lang tur. Ei svært sjenerøs kone og ditto sjenerøs arbeidsgiver gjorde imidlertid denne biten enkel og lite tidkrevende.

2) Finne ei rute

Jeg har brukt ganske mye tid på å finne ei reiserute der jeg rekker rundt hele landet på den tida jeg har til rådighet og der jeg samtidig drar innom flest mulig steder jeg har spesielt lyst til å besøke. Mang en time har gått med til nitidig studering av kart, en av mine nerdete favorittaktivteter. Jeg har også lest diverse bøker, reportasjer og blogger i jakten på spennende steder. Noen gode råd fra venner og bekjente har jeg også fått.

3) Overnatte i telt

Noen valg har jeg tatt uten å reflektere noe spesielt over dem. 

Det ene valget er å bo i telt underveis. Mye av motivasjonen for turen dreier seg om å være utendørs over lengre tid. Derfor er telt et naturlig valg. Det er også en kostnadsside. En tre måneder lang tur der jeg skulle basert meg på å overnatte innendørs hver natt, hadde fort medført kostnader på mer enn 50.000 kroner bare i overnatting. Det har jeg ikke råd til.

Med telt i bagasjen ser jeg for meg utstrakt bruk av allemannsretten. Følgelig har jeg ikke planlagt en eneste overnatting. Stort sett er det ikke vanskelig å finne en (fin) plass å slå opp teltet, sjøl ikke nært offentlig vei. Norge er grisgrendt og har masse plass. Og viser det seg likevel å være kinkig, er ofte nærmeste campingplass rett i nærheten. Eller jeg spør om å få slå opp teltet i hagen til noen.

Tid medgått til planlegging av overnatting: Nær null.

4) Lage mat sjøl

Jeg kommer også i stor grad til å lage maten min sjøl på mitt medbrakte stormkjøkken. Det er både billig og trivelig. 

Matbutikker regner jeg med å sykle forbi bortimot hver dag. Følgelig kommer jeg ikke til å handle for mer enn en dag av gangen, med unntak av søndager. Er jeg i tvil om hvor neste mulighet til å kjøpe mat er, orienterer jeg meg om det underveis. 

Altså har jeg heller ikke brukt noe tid på å planlegge maten.

5) Utstyr til sykkelturen - hva jeg tar med meg

Jeg har vært på mange sykkelturer tidligere, også på to månedslange turer. Derfor veit jeg i stor grad hva jeg skal ha med av utstyr på en lengre tur. Jeg har ikke laga noen pakkeliste for denne turen ennå. Lista fra forrige tur langs Kystriksveien blir et greit utgangspunkt. Jeg har det meste jeg trenger, men noe nytt utstyr må jeg skaffe. Altså må jeg bruke litt tid fram til avreise på å finne riktige produkter. 

Les også:

6) Testtur før avreise

Noen uker før avreise vil jeg gjennomføre en testtur på 10-15 mil med én overnatting underveis. Jeg vil pakke opp sykkelen med bortimot alt jeg skal ha med på Norge rundt-turen. En tur med én overnatting har forbausende mye til felles med en tur med 30 overnattinger. Erfaringene fra testturen vil jeg bruke til å justere utstyr og eventuelle ting som ikke fungerer optimalt.

Under menypunktet Sykkelråd har jeg samla alle innlegg på bloggen som handler om praktiske råd og tips til lange sykkelturer.

Les også: Hvordan planlegge og komme i gang med en lang sykkeltur