SIRASVERDEN.NO

View Original

Gavetips: Fem knallbra bøker jeg har lest i høst

Jeg har bursdag i september, og som vanlig fikk jeg en bunke bøker. I år var utvalget spesielt bra, skulle det vise seg.

Kun en av dem handler om sykling. De øvrige er relatert til friluftsliv og livsstil på hver sine måter. Felles for alle bøkene er at jeg likte dem svært godt, og kan varmt anbefale alle. Skulle ikke overraske meg mye om disse bøkene blir å finne under mangt et juletre i år.

1. Hemmelige hytter

I årevis har jeg dagdrømt om å ha en hemmelig plass et eller annet sted i en eller annen skog. En plass bare jeg veit om, som jeg kan trekke meg tilbake til og være helt sikker på å få være i fred.

Kanskje er slike tanker bare en forlengelse av gledene ved barndommens hyttebygging, men jeg er tydeligvis langt fra aleine om å ønske meg et hemmelig fristed. De siste åra har forfatter Marius Nergård Pettersen, som er godt over gjennomsnittlig interessert i friluftsliv, kartlagt og oppsøkt en del av disse hyttene rundt omkring i Norge.

Pettersen viser oss en side av det norske friluftslivet som nok ikke er så godt kjent, milevis fra interiørmagasinene, og i skarp kontrast til den stadig økende materielle velstanden vi omgir oss med i hverdagen.

Det ganske sære og smale temaet til tross, boka har solgt svært godt, så godt at Pettersen nylig blei invitert til en fredagsprat med Lindmo på NRK. Hemmelig hytter er ei lesverdig og vakker fortelling om det enkle hyttelivet i skogen.

Kjøp boka hos tanum.no.

2. Et fritt liv

Jobbe litt mindre, fikse litt flere ting sjøl, leve nærmere naturen. Det er forfatter Simen Tveitereids utgangspunkt for boka Et fritt liv - Om å ønske seg noe annet i verdens rikeste land.

Tveitereid og familien tar et stort valg og flytter fra Oslo til et småbruk på Sørlandet. Boka er historien om livet på landet, som viser seg å bestå av både oppturer og nedturer, gode tider og ikke fullt så gode tider. Boka har også en parallell historie, om vår tilknytning til arbeidslivet og hva arbeid betyr i livene våre.

Ved de årlige lønnsjusteringene har jeg mang en gang tenkt at det kunne vært vel så bra med litt kortere arbeidstid som litt mer lønn. Jeg hadde hatt råd til det. Samtidig sitter det forbaska langt inne å gjøre det. Tveitereid påpeker at slike valg er et normbrudd i dag, at du ikke bidrar så mye som du kan, at et slikt valg kan gi følelsen av å sluntre unna.

Boka er full av gode refleksjoner rundt vårt forhold til arbeid, hvorfor vi kanskje jobber mer enn vi strengt tatt må, om sjølrealisering og om stress, og om hvordan arbeidsnormene har utvikla seg gjennom historien. Ja, kort sagt, hva det egentlig vil si å leve et fritt liv.

Tveitereid skjønnmaler ikke sitt eget valg. Boka er likevel en påminner om at det fins flere måter å leve livet på. Det kan i hvert fall jeg trenge av og til.

Kjøp boka hos haugenbok.no

3. Hyttebok fra helvete

Are Kalvø er vokst opp omgitt av Sunnmøres fjorder og fjell. Likevel er han svært lite begeistra for naturen og er aldri på tur. Men fordi så mange andre drar på tur, inkludert mange av vennene hans, lurer han på om det er han sjøl det er noe galt med. Han bestemmer seg derfor for å dra til fjells for å finne ut hva det er folk trakter etter.

Han prøver seg på to turer; en sommertur i Jotunheimen og en vintertur på Hardangervidda. Underveis går det både opp og ned, kan vi trygt si. Med skråblikket sitt pirker han borti sjølhøytideligheten han mener preger mye av friluftslivet.

Kalvøs opplevelser i fjellheimen er svært fornøyelig lesing. Den gjennomgående bruken av overdrivelser og gjentakelser er både morsomt og effektfullt, og jeg lo høyt gjentatte ganger. Med Kalvø veit du aldri helt om han mener det han skriver eller om han er ironisk.

Kalvø påpeker også fraværet av humor i friluftslivet. Med noen hederlige unntak er også litteraturen om friluftsliv ikke akkurat kjent for at humoren står i høysetet. Hyttebok fra helvete er et meget solid og svært vellykka bidrag i å bringe humoren inn i friluftslivslitteraturen.

Kjøp boka hos haugenbok.no

4. Stiens historie

Å gå var lenge menneskets eneste måte å forflytte seg på. Stiene var veiene. De hadde et praktisk formål. Det var den enkleste veien fra A til B. Nå eksisterer stiene i stor grad til rekreasjon.

I Stiens historie med undetittelen En reise til fots tar forfatter Torbjørn Ekelund oss lesere bokstavelig talt med på en historievandring fra da vi mennesker søkte nordover etter siste istid til dagens merkede turstier.

Boka er ei fortelling om stier, men er også ei fortelling om vårt forhold til landskapet vi befinner oss i og hvordan vi opplever verden når vi går. I dag går vi langt mindre enn før, og boka er en tankevekker om hva som går tapt når vi ikke lenger tar oss tid til å bevege oss i gangfart.

Kjøp boka hos haugenbok.no

5. Å sykle. En besettelse

Jeg trudde jeg var temmelig interessert i sykling. Det var helt til jeg leste om Håvard Syvertsens besettelse.

For meg er sykkelen et middel for å nå et mål, altså et redskap for å få fine opplevelser på tur langs landeveien, eller ganske enkelt å komme meg til jobben. For Syvertsen er sykkelen nærmest en del av kroppen. Han fnyser av naboens spørsmål om syklinga er en hobby. Å sykle er definisjonen på lykke. Sammen inngår de i en symbiose.

Den ganske korte boka består av små og store historier i Syvertsens liv, der fellesnevneren er en eller annen kobling til sykling. Jeg leser den som en kjærlighetserklæring til sykkelen. Samtidig leser jeg boka som en slags sjølbiografi, der Syvertsens reflekterer fint om hvilken betydning sykling har hatt i livet og hvilke verdier han har. Det er elegant gjort og gir boka dybde langt utover hyllesten av en av klodens mest fantastiske oppfinnelser.

Kjøp boka hos haugenbok.no

Les også: Ti gromme reiseskildringer