SIRASVERDEN.NO

View Original

- Tursykling er en verdifull anledning til å få møte seg selv og bli konfrontert med sitt liv og sine valg

Øyvind er veldig begeistra for Neshalvøya i Mjøsa, som han mener tilbyr tursykling på småveier i fantastisk kulturlandskap. Alle foto: Øyvind Wold.

<annonse for egen bok>

I denne artikkelen får du møte Øyvind Wold, min medforfatter av den kommende boka Langtur på sykkel i Norge. <annonselenke>

Artiklene på bloggen min blir til sammen lest titusenvis av ganger hvert år, og artiklene om praktiske tips og råd er de mest populære. Lesertallene har økt år for år og en god stund hadde jeg grubla på om jeg skulle samle og foredle disse rådene i ei ny bok. Det fins slike bøker på engelsk, men ingen på norsk, så vidt jeg veit. Høsten 2018 bestemte jeg meg: Jeg gjør det, jeg lager den boka.

Kort tid etter hadde jeg begynt å skissere en innholdsfortegnelse og så smått begynt å skrive noen kapitler. Som vanlig i skriveprosessene mine kontakta jeg Øyvind for å høre hva han syntes. Da pleier det å komme konstruktive tilbakemeldinger og en rekke gode forslag. Akkurat som venta fikk jeg et lass med nye ideer. Samtidig kom han med en uventa forespørsel tilbake: Kan jeg være med å skrive den boka?

Noen få e-poster og dager seinere hadde jeg plutselig en samarbeidspartner på prosjektet.

Om du er av dem som regelmessig leser landets sykkel- og friluftsblader, er sjansen stor for at du har lest turreportasjer Øyvind har skrevet. Jeg har stilt Øyvind noen spørsmål for at du kan bli bedre kjent med min medforfatter.

Først det største av alle spørsmåla; hvorfor driver du med langtursykling?

Det å sykle over flere dager opplever jeg som en unik måte å ta seg fram på. Det gir tid til å se og sanse landskapet man er i, med vesentlig lengre rekkevidde enn vandring og i tillegg en suveren fleksibilitet. Å bevege seg for egen kraft, bli sliten uten å bli utslitt, se nye utsikter, oppleve bortgjemte veier, møte nye mennesker og spore opp fine steder å telte gir en totalpakke jeg synes er enormt givende.

Langturer har også et viktig mentalt element for meg. Med fare for å bli litt svulstig, å sykle langt gir en sjelden anledning til å tenke lange uavbrutte tanker, noe jeg mener blir stadig viktigere fordi anledningene til å gjøre dette trues av den fragmenterte digitale virkeligheten mange er slaver av til daglig. Disse rommene for langsom refleksjon er også en verdifull anledning til å få møte seg selv og bli konfrontert med sitt liv og sine valg, på godt og vondt.

Øyvind tar gjerne med barn på sykkeltur. Her fra Trollsykkelruta, Gudbrandsdalen.

Du har sykla mye i mange deler av Norge. Hva er dine favorittområder?

Jeg sykler kun i Norge, og har fortsatt mye mer å se og oppdage her. Favorittområdene er mange, men stiene i Oslomarka har aldri sluttet å fascinere. De er mange, utrolig varierte og best av alt - tilgjengelige i det daglige.

Til tursykling er Folldal, Røros, Nes og Helgøya i Ringsaker, Gålå, Steigen, Vesterålen, Vestfoldkysten, Finnskogen og aksen Øyerfjellet-Hafjell-Nordseter-Sjusjøen på topplista. Har generelt en softspot for kjerreveier, som både er vakre, bilfrie, stille og gir en ekstra dimensjon både til sykkel- og naturopplevelse.

Hvis du må plukke ut en favorittur, hvilken er det?

Favoritturen er vanskelig å plukke ut. Men min første langtur, 26 dager med telt langs Finnmarkskysten i 1991, gjorde et enormt inntrykk. Turen fikk meg til å forstå at Norge er digert, og mesteparten befinner seg godt unna Oslo-gryta, både naturmessig og kulturelt. Turerfaringa var begrensa, økonomien skral og utstyret vårt triste greier. Likevel ga dette møtet med Nord-Norge et kronisk sug etter flere sykkelturer.

Jeg fikk for eksempel prøve min første natt i telt i full storm (kan ikke beskrives - må oppleves!). Sykla ute på flere knøttsmå øysamfunn med bare noen få innbyggere, blant annet Måsøy, som på det tidspunktet hadde en skole med tre elever og to lærere. Fikk smake måsegg og tørrfisk på Ingøy og sykla i måneaktig landskap mot Hamningeberg. Sleit i de mange motbakkene mot Nordkapp-platået, i euforien over midnattsola glemte jeg helt å spise, og gikk så energitom på returen at jeg knapt klarte å holde meg på sykkelen.
Poserte med sykkel barfot i iskaldt vann på digre strender ved Berlevåg, stitur opp til Tanahorn, holdt på å kræsje med reinsdyr i gatene i Hammerfest. Så dykkende skarv og glidende havørn. Besøkte to gamle sjøsamer ved Kjøllefjord, sykla i sidelengs kuling over Sennalandet, sykla/trilla/bar oss totalt vill mens vi lette etter en sti som ikke fantes, på de steinete viddene øst for Båtsfjord. For å ha nevnt noe.

Det mest overraskende var likevel gjestfriheten. Her sykla vi, to langhåra byfyrer med neonfarga sykkelklær, og kom i kontakt med vennlige folk over alt. Ved flere anledninger ble vi uten videre invitert inn til middag, gode historier og overnatting hos vilt fremmede. Man kan ikke annet enn elske Finnmark og finnmarkinger etter en slik mottakelse.

Hva klarer du deg ikke uten på sykkeltur?

Mer enn nok mat. Har gått helt tom for mat og næring på langtur, og det holder å gjøre det én gang. Jeg fyller veskene med litt mer mat enn jeg regner med å trenge for etappen til neste butikk. Så stapper jeg inn litt ekstra, for sikkerhets skyld. Favoritten er 12-pakninger med store tortillas, som er både energirikt, mettende, godt og holdbart. Kan spises med smør og alle sorter pålegg, eller bare en banan eller en Snickers oppi om man har det travelt. De saltede sjokoskruene som seges på Rema er også en favoritt; kjapp energi, litt salt i tillegg og det beste snopet du finner på markedet.

Har ellers stor nytte av klokka mi, en Casio ProTrek. Den går på solceller og har funksjoner jeg ofte bruker på tur, som barometer, termometer og høydemåler. Det digitale kompasset har vært veldig handy når jeg kommer til y-kryss eller stiskiller uten skilting. En pussig, men nyttig funksjon er at den angir tid for soloppgang og solnedgang. Slikt er jo ikke noe man går rundt og husker.

På sykkeltur overnatter Øyvind stort sett i telt, og han passer på å alltid ha med seg nok mat.

Hva er ditt beste råd til ferske tursyklister?

Mange tror at man trenger god form, avansert utstyr og fancy reisemål (som helst tar seg bra ut på Instagram) for at det skal kunne bli en opplevelsesrik sykkeltur. Da blir terskelen for å komme seg avgårde unødvendig høy. Mitt tips er å starte med å sykle i nærområdet; i hjemkommunen eller hjemfylket. Ved å bruke sykkelen velger man helt naturlig andre og mye mindre trafikkerte veier enn man gjør med bil. De mindre veiene er ikke bare mye triveligere å sykle, de tar deg til helt nye steder og opplevelser. På nærturen vil du høyst sannsynlig oppdage fredelige idyller, badeplasser og attraksjoner du ikke visste om.

Fakta om Øyvind Wold

Øyvind er bosatt i Oslo. Han har brukt mye tid, krefter og ressurser på sykling siden 1989, da han kjøpte sin første terrengsykkel og ble hekta fra første tur.

Han har gitt ut bøkene Beintråkk (Friluftsforlaget 1999), På sykkel i Oslo (3. utgave Cappelen Damm 2014), På sykkel i fjellet – 50 turer utenom allfarvei (3. utgave Cappelen Damm 2014), og 35 turer i verdens beste skiterreng Hafjell – Øyerfjellet – Nordseter – Sjusjøen (på oppdrag fra Øyer Turskiløyper 2018).

Øyvind har også skrevet en rekke sykkelsaker, friluftsstoff og utstyrstester, blant annet for magasinene Birken, Friluftsliv, Syklistene, Sykkelmagasinet, Padling og Snø og Ski og en del turtips for blant annet sykkelstien.info og hub-biking.no.

Syklingen har i sin tur ført til ekstra interesser for fotografering, kart, vær, bekledning, sykkel- og friluftsutstyr, tur- og ekspedisjonsbøker og mye annet.

***

Les mer om og kjøp Langtur på sykkel i Norge - En guide til gjennomføring og planlegging. <annonselenke>