SIRASVERDEN.NO

View Original

Sykling i tunneler

Slik finner du ut hvilke tunneler som har sykkelforbud.

I Norge er det godt over 1000 tunneler på veinettet. Er du på langtur på sykkel her til lands, skal det derfor godt gjøres å ikke sykle gjennom tunneler. Og helst vil du vite om du kommer gjennom tunnelen før du står ved åpninga.

En god del tunneler er forbudt å sykle gjennom. Dette gjelder alle tunneler på motorveier, flere spesielt lange tunneler og de fleste undersjøiske tunnelene. Noen tunneler med ei alternativ rute for syklister har også forbud.

Heldigvis er det enkelt å finne ut av når du planlegger turen i forkant eller når du er underveis. Det er to digitale verktøy du kan bruke.

1. vegkart.no

Vegkart er Statens vegvesens åpne database med enorme mengder opplysninger om veinettet i Norge, og er en pålitelig kilde med god brukervennlighet. Slik går du fram (når du bruker pc):

  • Zoom inn på området du er interessert i.

  • Skriv inn “tunnel” i søkefeltet. Vent litt mens kartet laster inn, og du får opp en mengde grønne prikker, som er symbolet på tunneler.

  • Rett under søkefeltet, finner du teksten “Kategoriser”. Klikk på den, og en undermeny til Tunnel åpner seg. Velg “Sykkelforbud”. Vent litt mens kartet oppdaterer seg.

  • Nå vil noen av prikkene være blå og noen grønne. Blå prikk betyr at tunnelen har sykkelforbud, mens grønn prikk betyr at sykling er tillatt.

Bruker du mobil, må du klikke på “Vis panel” nede i høyre hjørne for å få fram “Kategoriser”. Ellers er framgangsmåten den samme som for pc.

NB! Noen av tunnelene med sykkelforbud, har en alternativ vei rundt. For å finne ut om det er et farbart alternativ på “din tunnel”, kan du zoome inn kartet og se om du ser veier utenfor tunnelen.

Slik ser resultatet ut når du søker etter tunneler med sykkelforbud på vegkart.no. Blå prikk betyr tunnel med sykkelforbud, mens grønn prikk betyr at sykling er tillatt.

2. cycletourer.co.uk

Den andre kilden til informasjon om norske veitunneler er nettsida til to briter som har sykla Europa rundt på kryss og tvers i mange år. Samme med brukerne sine har de laga en temmelig utfyllende oversikt. I det sjølforklarende kartet er hver enkelt tunnel markert med en fargekode, som angir om tunnelen har sykkelforbud eller om sykling er tillatt. En del av tunnelene har i tillegg beskrivelser, bilder og informasjon om det fins en vei rundt.

Sjøl om opplysningene er generert av brukerne, og følgelig ikke kvalitetssikra av veimyndighetene, ser opplysningene gjennomgående ut til å være pålitelige. Noen få tunneler mangler opplysninger.

Les også: Hvordan finne fine sykkelruter i Norge

Lurer du på hvordan du planlegger og gjennomfører din egen langtur på sykkel? Sjekk ut mine praktiske råd og tips.