SIRASVERDEN.NO

View Original

11 fine sykkelturer i Norge

Helgeland er etter min oppfatning det fineste området i Norge for tursykling.

Norge er full av gode muligheter for flotte sykkelturer. Etter snart et par tiår med tursykling har jeg sykla i store deler av landet. I denne artikkelen har jeg plukka ut elleve ruter/områder jeg liker veldig godt.

Denne artikkelen er ikke en fullverdig guide, men mer et startpunkt til inspirasjon og med linker til videre lesing og planlegging.

1. Helgelandskysten og Kystriksveien

Når folk spør meg om tips til hvor de bør dra på sykkeltur, svarer jeg ofte Helgeland. Spesielt godt liker jeg området mellom Brønnøysund og Sandnessjøen.

Veiene er stort sett flate og har lite biltrafikk. Høye fjell rammer inn området. Korte avstander mellom matbutikker, kafeer og restauranter, overnattingssteder og kulturelle severdigheter gjør området perfekt for sykkelturer, også med barn. Reiser du med telt er det mulig å finne fine teltplasser. Og ta gjerne med fiskestanga. Det er også gode muligheter for å kombinere en sykkeltur med andre friluftsaktiviteter som fotturer og kajakkturer. De mange øyene gjør at du kan velge flere alternative ruter.

Jeg skrev for øvrig en lang artikkel om å sykle på Helgeland for noen år siden. Den inneholder også mye praktisk informasjon.

Mer informasjon om sykkelturer på Helgeland hos visithelgeland.com.

Kystriksveien videre mot Bodø er også storslagen om du er klar for en litt lengre tur. Les mer i min guide til Kystriksveien eller hos kystriksveien.no.

2. Peer Gynt-vegen og Jotunheimvegen

Mange forbinder sikkert Gudbrandsdalen med E6 nede i dalbunnen. Men det fins også en parallell vei oppe på fjellet, en 57 kilometer lang grusvei fra Skeikampen til Dalseter i Espedalen, med sauer i veikanten og vidt utsyn.

Mer informasjon på peergyntvegen.no.

Du kan velge å avslutte en tur på Peer Gynt-vegen på Vinstra. Eller du kan fortsette på Jotunheimvegen i retning Valdresflya, en 45 kilometer lang grusvei fra Skåbu til Bygdin, med utsikt mot store fjellpanoramaer.

Mer informasjon på jotunheimvegen.no.

3. Rallarvegen

Rallarvegen er den mest kjente og mest populære sykkelruta i Norge. Ruta fra Haugastøl til Flom er ca. 80 kilometer, lettsykla, og følger veier med liten eller ingen biltrafikk, hele tida med lekker utsikt. Det er vanlig og praktisk å leie sykkel.

For praktisk informasjon om turen, se haugastol.no.

Jeg sykla sjøl Rallarvegen for noen år siden. Se bilder og en liten film fra turen.

4. Atlanterhavsveien og Nordmøre

Atlanterhavsveien har ry på seg for å være en av våre fineste veistrekninger. Strekninga med bruer som forbinder Averøya med fastlandet er ikke mer enn åtte kilometer, men også området videre sørover mot Bud er veldig flott.

Hvis du fra Bud fortsetter mot Elnesvågen, og deretter videre til Sylte, Malme og Hollingen, kommer du til et annet fint område, et øyrike vest for Molde, som er svært velegna for sykkelturer. Da snakker vi om Gossen, Ona, Harøya, Midøya og Otrøya. Her kan du ta ferge fra ei øy til den neste, sykle litt, ta ei ny ferge, and life goes on. Sjølve Atlanterhavsveien er ikke så egna for barn på grunn av en god del biltrafikk. På øyene er det langt roligere langs veiene. Øyene har gode forbindelser til Molde og Ålesund.

Mer informasjon om Atlanterhavsvegen.

Mer informasjon om sykling på øyene vest for Molde.

5. Senja

Senja har muligens det tøffeste landskapet i hele Norge. I hvert fall er det min oppfatning. Wow-faktoren er jevnt høy når du sykler langs stupbratte fjellsider, som går rett til himmels fra fjordene. På Senja kan du sykle en rundtur, for eksempel med utgangspunkt i Finnsnes. Er du på en lengre tur, vil jeg sterkt anbefale den ytre strekninga fra Gryllefjord til Botnhamn, med gode forbindelser til Tromsø i øst og Andøya i vest (ferge sommerstid).

Sykkelrute Gryllefjord-Botnhamn (Google maps). Jeg må tegne ruta for bil fordi Google ikke vil beregne ruta for syklister, antakelig fordi det er flere tunneler. Sykling er tillatt i alle, og de fleste har en knapp på utsida du kan trykke på. Da får bilister som kommer mot deg eller etter deg et varsel om at det befinner seg en syklist i tunnelen.

6. Romerike og Mjøsa

En tur fra Oslo/Lillestrøm til Hamar en flott tur, som er enkel å gjennomføre og med enkel logistikk, spesielt om du bor i Oslo-området. Følger du den godt skilta sykkelrute nummer 7, får du en lettsykla tur gjennom Romerikes kulturlandskap, forbi Eidsvoll-bygningen og etter hvert langs Mjøsas bredder, der deler av den gamle togtraseen nå er blitt sykkelvei. Turen går i stor grad på gang- og sykkelveier og veier med lite biltrafikk, har få lange bakker og egner seg også for barn. Det er korte avstander mellom matbutikker, kafeer og overnattingssteder underveis.

Sykkelrute Lillestrøm-Hamar (Google maps).

7. Telemarkskanalen

Det er en flott, men litt krevende tur å sykle langs Telemarkskanalen. Krevende fordi det er forholdsvis mye opp og ned underveis. Men velger du denne turen, får du en 115 kilometer lang tur i stille og vakre omgivelser på veier med svært lite biltrafikk. Slusene er interessante for både store og små, og du kan ta kanalbåten den ene veien.

Det er en god beskrivelse av turen på ut.no.

Mer informasjon om Telemarkskanalen på visittelemark.no.

8. Grimsdalen

I 2017 åpna en ny sykkelvei fra Dombås til Hjerkinn. Tidligere var det vanlig å sykle fra Hjerkinn til Dombås via Folldalen og Grimsdalen. Med den nye lenka har det nå blitt en rundtur, av den lokale turistnæringa kalt Tour de Dovre. Runden er ca. 125 kilometer.

Grimsdalen har ry på seg for å være en av landets vakreste seterdaler. Den er lettsykla og har lite trafikk. Mat og overnatting får du hos DNT på Grimsdalshytta. Bakkene fra Dombås til Hjerkinn kan være litt drøye.

Jeg har sykla Grimsdalen to ganger. Her er en utfyllende rapport fra den første turen min i 2011.

Mer informasjon om Tour de Dovre på nasjonalparkriket.no.

9. Trollstigen, Geiranger og Norangsdalen

Om du kan takle lange motbakker, venter en storslagen sykkelopplevelse på ruta fra Åndalsnes til Ørsta/Volda over Trollstigen, via Geiranger og gjennom Norangsdalen.

Det er to ferger på strekninga. Først Linge-Eidsdal og deretter Geiranger-Hellesylt. Sistnevnte rute går kun om sommeren.

Sykkelrute Trollstigen-Geiranger-Volda (Google maps). Google lar meg ikke tegne inn sykkelrute fra Åndalsnes til Trollstigen. Derfor start oppe på toppen.

Les mer om Trollstigen og Geiranger på nasjonaleturistveger.no.

10. Lakselv-Tana

Om du lar deg friste av 20 mil på øde, lavtrafikkerte veier gjennom et sparsomt bebygd område der sjansen er større for å se rev og rein enn mennesker, da er fv. 98 mellom Lakselv og Tana over Børselvfjellet og Ifjordfjellet noe for deg. Ta med telt og bunkre opp med mat da det er lite eller ingenting å få kjøpt underveis (med Børselv som unntak). Legg gjerne inn et stopp ved Silfar canyon.

Sykkelrute Lakselv-Tana (Google maps).

11. Jæren

Jæren er et særegent stykke Norge, stort og flatt med mange, lange sandstrender, og også velegna for sykkelturer. Jeg har bare sykla der én gang, på en lang tur Norge rundt, og den dagen var det skikkelig møkkavær. Men jeg fikk se nok til at jeg skjønte at på en værmessig litt bedre dag, er dette et område utenom det vanlige.

En skilta nasjonal sykkelrute går over Jæren. Den er fin å følge. Du finner den i kart på vegkart.no. Zoom inn på Jæren og søk på sykkelrute. Vent litt og den trer fram som en grønn strek. I tillegg er det mange lokalveier i området.

Det er ikke så veldig mye sykkelrelevant informasjon å finne på nett, men Jærruta kan være nyttig.

Les også:

Lurer du på hvordan du planlegger og gjennomfører din egen langtur på sykkel? Sjekk ut mine praktiske råd og tips.