Rørende historie om en lang sykkeltur som tar en uventet vending
Omtale av boka Sykkeleventyret – 550 km gjennom Tyrkia med en hund på styret.
Ishbel Holmes, halvt iransk, halvt skotsk, er på sykkeltur jorda rundt. Tyrkia er det tiende landet på ferden etter starten i Frankrike. Etter flere måneder på tur gjennom Europa er hun blitt vant til å betrakte pågående løshunder som et problem du bare må håndtere. Så møter hun Lucy, og alt forandrer seg.
En løshund forandrer alle planer
For Lucy er ikke som løshunder flest, viser det seg. Det oppstår raskt et helt spesielt bånd mellom dem. Ishbel er smertelig klar over at å ta seg av en sårbar løshund er helt uforenlig med å sykle jorda rundt. Men når tilknytningen har blitt så sterk, klarer hun ikke å forlate hunden.
Etter hvert trer en plan fram. Ishbel vil ta med seg Lucy til et hundepensjonat, hvor hun føler seg trygg på at hunden vil bli tatt godt vare på. Problemet er at pensjonatet ligger på en annen kant av det store landet. Mange tyrkere vil ikke en gang nærme seg en løshund. Så hvordan skal hun komme seg dit med hunden?
Det er krevende nok å sykle jorda rundt uten en hund å passe på. Med en hund på lasset, oppstår en hel serie av utfordringer og problemer Ishbel må takle, både av praktisk og emosjonell art.
Ung kvinne i Tyrka vs. middelaldrende mann i Norge
Når jeg leser om andres sykkelturer, blir det uunngåelig til at jeg sammenlikner med egne erfaringer. Ung kvinne alene på tur i Tyrkia og middelaldrende mann på tur i Norge har faktisk ganske mye til felles: Store flotte naturopplevelser og fine møter med hyggelige og hjelpsomme folk. Spenningen i å ikke vite hva som venter rundt neste sving, eller hva dagen vil bringe når du våkner om morgenen. Oppturer og nedturer som avløser hverandre. Det fysiske slitet. Gleden ved mestring.
Og så er det en del ting som ikke er felles: De stadige seksuelle tilnærmelsene, som innimellom bikker over i seksuell trakassering. Ishbel har også vansker med å vite hvem hun kan stole på, av og til har de hjelpsomme en agenda. Av mer trivielle ting, men viktig nok på sykkeltur, er at Ishbel jevnlig strever med å finne egna steder å slå opp teltet, som stort sett er ganske enkelt i Norge.
Ishbel blir satt på harde prøver
Parallelt med historien om Ishbel og Lucy får vi stadige tilbakeblikk på Ishbels barndom, som er preget av omsorgssvikt og overgrep.
Ishbel har hele livet blitt satt på harde prøver. I Tyrkia går hun med å åpne øyne inn i en vanskelig situasjon når hun vil redde en hund. Underveis må hun gang på gang ta oppgjør med sine gamle demoner fra barndommen når hun må redde seg sjøl og Lucy ut av problemer. Av og til kommer Lucy til unnsetning og redder situasjonen. Til slutt lurer jeg på hvem som hjelper hvem. Er det egentlig Lucy som redder Ishbel? Eller redder de hverandre?
Sykkeleventyret er en rørende fortelling om mot, omsorg og utholdenhet, om gleder og sorger og oppturer og nedturer. Boka er også en sterk historie om å ikke gi opp tross store doser problemer og vanskeligheter, og da tenker jeg både på den trøblete oppveksten og på alle utfordringene hun må overvinne underveis på reisen.
Jeg får assosiasjoner til de forslitte frasene “det som ikke dreper deg, gjør deg sterkere” og “motgang gjør deg sterk”. I Ishbels tilfelle ser de ut til å stemme, uten at det blir en klein historie.
Boka får meg til å lengte ut på sykkeltur igjen. Jeg anbefaler den varmt, enten du trenger et spark bak for å komme deg opp av sofaen eller bare vil lese en inspirerende historie.
På Internett kaller Ishbel Holmes seg World Bike Girl. Hun har profiler på Facebook og Instagram.
Sykkeleventyret er nå oversatt fra engelsk og gitt ut på norsk av Mangschou forlag. Du kjøper boka her.
Full åpenhet: Jeg har fått tilsendt boka av forlaget for å omtale den.