Ti gromme reiseskildringer
I disse gavetider vil jeg slå et slag for den gode, gamle reiseskildringa.
Å lese reiseskildringer er for meg som å helle bensin på bålet: Reiselysta eksploderer. I tillegg til å være fine og lærerike leseopplevelser, gir gode reisekildringer meg et spark i rumpa til å realisere egne drømmer. De inspirerer og viser hva som er mulig. Ofte sitter jeg igjen med følelsen av at dette kan jeg også få til. Eller enda bedre; kanskje jeg skulle prøve dette sjøl?
Her er noen av mine favoritter. Dette er bøker jeg vil tru passer for den reise- og eventyrlystne. Eller for den som liker best å reise fra sofakroken. Skyll på meg om de ikke slår an.
Foreslå gjerne dine egne favoritter i kommentarfeltet.
Kina - Torbjørn Færøvik
Ei drøyt tre måneder lang reise fra elva Yangzis utløp til kilde, mer enn 6.000 kilometer unna. Reisa er eventyrlig i seg sjøl. Her er landsbygd og kaotiske storbyer, storslagen natur og utallige møter med mennesker med interessante historier. Færøvik er historiker og veksler elegant mellom nåtid og fortid. Et språklig mesterverk. Reiselitteratur i toppklasse.
Tequiladagbøkene: Gjennom Sierra Madre - Morten Strøksnes
Forfatteren reiser tre måneder i grenseområdene USA-Mexico, delvis i fotspora til den oppdagelsesreisende Carl Lumholtz. Definitivt ikke en tur for de skvetne og lettskremte i områder prega av mye vold og kriminalitet. Ei reise utenom det vanlige tettpakka med opplevelser, vakre naturskildringer, innsiktsfulle refleksjoner og interessante møter med folk. Svært velskrevet.
Moods of future joys og Thunder and sunshine - Alastair Humphreys
De to bøkene handler om å reise jorda rundt på sykkel; 73.000 kilometer gjennom 60 land på fem kontinenter i løpet av fire år. Ei reise helt utenom det vanlige, godt skildra med fine refleksjoner, tidvis spennende, alltid underholdende og interessant.
Kjøp bøkene på alastairhumphreys.com.
Tur. Fra Nordkapp og hjem - Bjørn Arild Ersland og Asbjørn Jensen
Boka handler om en fottur Norge på langs. Turen er gjort av mange før dem og er lite spektakulær. Men boka er ei strålende skildring av glede og slit, optimisme og pessimisme, møter med barsk natur og fine folk, alt med en passe dose humor og sjølironi. Ekstra pluss for gode bilder.
Oslos nære villmark - Marius Nergård Pettersen
Seks månedslange ekspedisjoner rundt om på Østlandet. Masse turglede i forfatterens nærområde ispedd passe doser fakta og historikk. Påminner: Du trenger ikke å dra langt for de helt store opplevelsene. Skyhøyt nivå på bildene.
Into the wild - Jon Krakauer
Boka er ikke egentlig ei reiseskildring. Det er en slags biografi om en ung priviligert manns valg om å leve i samfunnets ytterkant og i pakt med naturen. Livet hans ender i villmarka, men boka er ei god og grundig skildring av et ekstremt liv.
Jeg har sett verden begynne og Jeg har hørt et sjerneskudd - Carsten Jensen
Hva skal jeg si om disse to? De er vel allerede for klassikere å regne sjøl om det ikke er mer enn tjue år siden de blei gitt ut. Det er kort og godt de beste reiseskildringene jeg har lest. Skarpt observert og mesterlig fortalt om ei reise jorda rundt. Følte jeg forsto verden litt bedre etter å ha lest disse to.
Nådeløs villmark - Lars Monsen
To og et halvt på tvers av Canada, delvis tur, delvis ekspedisjon. Dette kunne jeg definitivt aldri gjort sjøl. Ikke drømmer jeg om en slik tur heller. Boka er en beretning om turglede, mestring og grenseløs utholdenhet, ispedd litt historelæring og noen fine menneskemøter. Intenst spennende.