På bildet på bokas omslag ligger unge Pettersen og slapper av foran bålet under en steinheller. Bildet gjenspeiler det jeg opplever er intensjonen med hele dette bokprosjektet: Jakten på de gode øyeblikkene i øde natur.
Jeg leser boka som en hyllest til det rolige, langsomme friluftslivet. Formålet er turen i seg sjøl, ikke å nå topper, ikke å gå et respektabelt antall kilometer på færrest mulig dager. Men det er likevel tøft. Krevende orientering, tidvis beinkaldt og forblåst, ofte veldig vått, stadige risikovurderinger. Som det er en glede å mestre.
Han skriver godt. Skildringene gjør det lett å se for seg stedene og situasjonene han befinner seg i. Underveis beretter han om historien til steder han kommer til, som fraflytta gårder og områdets betydning under andre verdenskrig. I tillegg har han også møtt og intervjua folk som bor i nasjonalparkens randsoner. Disse bitene av fortellinga hever boka over den gjengse ut-på-tur-skildringa.
Bildene er også gjennomgående av veldig høy kvalitet. De lyser av turglede, de er tatt i all slags vær til alle årstider. Noen av dem kan du se det har kosta krefter og motivasjon å ta.
Får jeg lyst til å dra dit på tur? Jeg veit ikke helt. Jeg trur rett og slett det er for barskt for meg der.
Men jeg liker vissheten om at slike områder fortsatt finnes. Etter å ha lest boka sitter jeg med en følelse av å kjenne dette området. Gjennom bildene veit jeg hvordan det ser ut. Men jeg har ikke kjent luktene, hvordan det er å slite seg opp steinurene eller gleden ved å lande middagsørretene. Likevel, noen steder utforsker jeg helst fra sofakroken.
For tøffere folk enn meg tipper jeg boka pirrer lysten på et villmarkseventyr ganske så kraftig.
Det virker veldig naturlig at boka er gitt ut på Larsforlaget.