Spørsmål og svar om Norge rundt på sykkel
Mange spør meg om så mangt om sykkelturen min denne sommeren. Nedenfor har jeg besvart spørsmåla jeg får oftest.
NB! Oppdatert etter turen.
Har du sykla langt? Hvor skal du?
Svaret kommer litt an på hvem som spør. Noen syns jeg har sykla enormt langt når jeg svarer hvor jeg har sykla den aktuelle dagen. Mens andre, gjerne andre syklister på tur, har et helt annet forhold til hva noen hundre mil innebærer.
Reiseruta jeg skisserte på forhånd ser du her. Grovt sett er det en rundtur i Sør-Norge og en enveistur i Nord-Norge til Kirkenes. Det har blitt noen avvik fra den planlagte ruta.
- Setesdalen utgikk. Jeg fulgte heller kysten nesten til Tvedestrand før jeg dro innover i landet igjen mot Vrådal for å følge Telemarkskanalen mot havet.
- Jeg droppa også å sykle rundt Jotunheimen. Tok heller strake veien over Valdresflya.
- Turen i Nord-Norge blei også noen dager kortere enn opprinnelig planlagt. Derfor tok jeg toget fra Trondheim til Harran i Nord-Trøndelag, og sykla derfra.
- På slutten droppa jeg den planlagte avstikkeren om Mehamn og Hurtigruten til Berlevåg.
Jeg har tegna inn reiseruta mi på lommekjent.no:
Hvor langt sykler du per dag?
Antall kilometer per dag varierer ganske mye. Fra nesten ingen ting til over 100 kilometer. De fleste dagene ligger i intervallet 60-90 kilometer.
På den første delen av turen i Sør-Norge sykla jeg i snitt 67 kilometer per dag. På delen i Nord-Norge blei snittet 72 kilometer per dag.
Antall dager fordelt på antall kilometer:
- 0-30 km: 7
- 30-50 km: 7
- 50-60 km: 9
- 60-70 km: 9
- 70-80 km: 14
- 80-90 km: 14
- 90-100 km: 7
- 100+ km: 9
Trente du mye på forhånd?
Nei. Jeg sykla en del ganger til jobben. Jeg skrev litt om forbedelsene mine i innlegget Er det nødvendig å trene før en lang sykkeltur.
I tillegg tok jeg en testtur med overnatting på ca. åtte mil.
Hva har du med deg?
Hvordan overnatter du?
Jeg overnatter primært i telt. En del netter ligger jeg på campingplasser. Litt oftere benytter jeg meg av allemannsretten og fricamper.
En gang i blant overnatter jeg hjemme hos folk, enten hos folk som har invitert meg eller at jeg inviterer meg hjem til dem, for eksempel gjennom tjenesten warmshowers.org.
Har du hatt mye regn/bra vær?
Jeg har langt lavere krav til hva som er godt vær på tur enn jeg har når jeg er hjemme. 15 grader, grå himmel og opphold er helt greit vær å sykle i.
Når det er sagt, jeg har hatt mye bra vær, veldig mye greit vær og forholdsvis lite regn og dårlig vær.
Hvordan har du fått fri fra jobb så lenge?
Jeg spurte! Og jeg spurte i god tid, over et år i forveien. Det er vel få om noen arbeidsgivere som jubler når ansatte spør om å få fri en lengre periode. Men de var innstilte på at dette skulle vi få til. Det er jeg sjølsagt veldig glad for og setter stor pris på.
Les også: Hvordan fin tid og anledning til lange turer - tre enkle steg.
Hva slags kone har du?
Jeg har ei kone av den sjenerøse sorten. Svært sjenerøs er vel riktig å si. Vi har begge våre drømmer. Vi anerkjenner og respekterer den andres ønsker. Mine dreier seg stort sett om å dra på tur. Ved neste korsvei vil jeg strekke meg langt for at hun kan følge sin drøm.
Men det er klart, å få dra på en tur som dette i den fasen av livet jeg er, det er en enormt stor gave. Jeg trur også jeg verdsetter turen enda mer fordi jeg får så mye hjelp og velvilje fra dem rundt meg.
Hva sier barna dine? (Jeg har to på 8 og 10 år)
Før jeg dro var de mest opptatt av jeg skulle la skjegget og håret gro. Det var lett å imøtekomme.
Ellers sender vi litt bilder til hverandre og snakkes nå og da. Jeg delte også turen i to med en pause på drøye tre uker hjemme. Slik blir ikke fraværet så voldsomt lenge om gangen.
Hva koster en slik tur?
En tur på 78 dager kosta ca. 25.000 kroner. Jeg har redegjort i detalj for kostnadene i innlegget Hva koster en lang sykkeltur.
I tillegg tok jeg permisjon uten lønn i ni uker. Det gjorde jo et forholdsvis djupt innhogg i sparekontoen. Men hvis jeg fintenker for mye på hva hver enkelt dag på tur faktisk koster, trur jeg aldri jeg hadde dratt på langtur.
Hva spiser du?
Jeg er sulten så å si hele tida og spiser temmelig mye. I begynnelsen av turen var jeg litt uoppmerksom på at jeg måtte spise mye. Derfor tok jeg av noen kilo.
Et triks jeg bruker for at kosten skal inneholde mange kalorier, er å bruke mye matolje. Ellers ser jeg også etter mat med mange kalorier når jeg er i butikken.
Det går veldig mye i brødmat til frokost og lunsj, og også til kvelds om jeg spiser tidlig middag.
Underveis i løpet av dagen spiser jeg også mye yoghurt, bananer, boller, smoothies, nøtteblandinger, kjeks, is og sjokolade.
Til middag går det i fiskekaker, fisk (av og til sjølfanga), kylling og pølser. Gjerne med pasta, ris eller nudler til. Og grønnsaker.
Hva slags kart bruker du?
Jeg har med den blytunge NAF-boka. Den er praktisk for å planlegge dagene. I tillegg inneholder den mye informasjon om hva som er verdt å se underveis. Slik fungerer den som ei reisehåndbok også. For detaljer underveis bruker jeg Google maps på telefonen.
Det er ikke noe folk gjerne spør om, men jeg har likevel skrevet litt om hvordan turhverdagen ser ut i innlegget Turlivets iboende ironi: Fullt av rutiner.
Andre relevante artikler: